Zračni prostor

Šentjur, 19.2.2018

Predavatelj: Damjan Jazbec

V DJP Lintvar smo, tako kot je to v navadi že nekaj let, tudi letos organizirali predavanje o uporabi zračnega prostora. Predavanje je bilo odprtega tipa. Namenjeno je bilo tako tistim, ki se šele podajajo na pot jadralnega padalstva, kot tudi tistim, ki letijo že dalj časa in so si predvsem želeli obuditi znanje na tem področju. Predavanju je prisluhnilo 46 jadralnih padalcev iz več štajerskih klubov.

Zrak običajno istovetimo z brezčasnim in brezmejnim prostorom, letenje pa največkrat predstavlja sinonim za svobodo. A po nebu ne leta le takšna in drugačna perjad, na nebu lahko srečamo številne uporabnike zračnega prostora. In vsi ti si želijo le eno: varno in užitka polno letenje. Da pa bo temu res tako, moramo v prvi vrsti poznati pravila uporabe tega prostora. Ker si na kontroli letenja resnično želijo, da smo dobro poučeni o pravilih in ker si želijo, da jih uporabniki zračnega prostora spoštujemo, so poskrbeli za to, da so bila ta predavanja za nas, jadralne padalce,  brezplačna.

Tako nam je ponedeljkov večer popestril naš stari znanec Damjan Jazbec, ki nam je z veseljem razjasnil kje se sme in kje se ne sme leteti.

Damjan Jazbec je spregovoril o prostorih G, E, C in D, o CTR-ih in o TMA-jih. Spregovoril je o tem kdaj lahko letimo tudi višje in o tem, da ob izdanih NOTAM-ih leteti sploh ne smemo. Pod pogojem, da je Javna agencija RS za civilno letalstvo izdala posebno dovoljenje, lahko jadralni padalci letimo tudi v E prostoru. Vendar se tako dovoljenje lahko izda le za tekmovanja ali prireditve in nikoli le za posameznika. Z izdanim NOTAM-om pa se lahko popolnoma prepove prosto letenje na določenem področju za določen čas.

Zračni prostor je lahko kontroliran ali nekontroliran. E, C in D predstavljajo kontroliran zračni prostor. Jadralnim padalcem in jadralnim zmajarjem je namenjen G prostor – to je sloj prostega letenja – nekontroliran zračni prostor. V tem prostoru se leti po pravilih vizualnega letenja (VFR), kar pomeni, da je dovoljeno leteti podnevi (čas dneva je opredeljen od 30 minut pred sončnim vzhodom in do 30 minut po sončnem zahodu) in v vizualnih meteoroloških razmerah. Letenje v oblakih je strogo prepovedano. G prostor lahko na določenih mestih sega vse do 2900 metrov nad morjem. Te višine so dopustne na določenih mestih v Julijskih Alpah, Karavankah, Kamniško Savinjskih Alpah in v Posočju (npr. Vogel, Vogar, Kriška gora, Krvavec, Kobala, Kobariški stol,…).  Ponekod je G prostor omejen z višino 750 metrov nad terenom. Do takšne višine smemo leteti na primer na Maliču, Lisci, Žusmu, Konjiški gori, Dobrovljah, Švarcu, Orešju, Vetrniku, Vinski gori, Lijaku, Kovku, Slivnici… V TMA-jih je G prostor omejen z višino 300 metrov nad terenom. Tako smemo na Donački gori, na Mrzlici, Moravški gori, okrog Kuma, na Lepenatki, Menini leteti le 300 metrov nad terenom.

Govorili smo  o CTR Ljubljana, Maribor, Portorož in Cerklje, kjer je letenje jadralnim padalcem strogo prepovedano. V povezavi s CTR Cerklje nas je šokiral z novico  o obetajočih se drastičnih spremembah, ki bodo, v kolikor bodo stopile v veljavo, močno vplivale na prosto letenje na štajerskem in dolenjskem koncu.

V Cerkljah se v prihodnosti obeta večja vojaška baza, kar bi naj posledično pripeljalo tudi do številčnejših vojaških aktivnosti in večje frekventnosti vojaških letal.  V kolikor se bodo te napovedi uresničile, bo letenje na tem prostoru za nas nemogoče. Spremenjen CTR Cerklje bi naj zasedal skoraj ves prostor med Podčetrtkom, Radečami in Novim mestom in bi dejansko onemogočil letenje na Lisci, Švarcu, Vetrniku, Orešju, Rudnici, Žusmu, Smuku, hkrati pa bi seveda tudi močno vplival na izvedbo daljših preletov, ki so se v preteklosti izvajali iz smeri vzhoda ali v obratni smeri iz zahoda.

V preteklem letu so bile pri nas ukinjene zračne poti, podobno je storila sosednja Avstrija. Ti koridorji so bile utečene poti po katerih so letela letala, vendar so se zaradi ekonomičnosti in praktičnosti odločili, da jih ukinejo, s čimer je letalom omogočeno, da lahko letijo po najkrajši poti in ne delajo več nepotrebnih ovinkov.

Ob koncu bom dejala le še to. Februar je mesec, ko običajno že zadiši po pomladi. To je čas, ko jadralni padalci z rahlo nervozo pričakujemo tiste mesece, ki so nam najbolj naklonjeni. In ko pridejo, bodimo strpni. Spoštujmo pravila in poskrbimo, da bodo tudi naši nasledniki lahko dihali ta zrak in vrteli te stebre. Pustimo, da bodo lepi dnevi res lepi in ne dopustimo, da  nestrpnost, nevoščljivost in nemarnost pokvarijo naše odnose. To nam ne paše 😉

Zavedajte se, da prisluhniti takšnim predavanjem ni nikoli odveč. Pravilno je, da obnavljamo znanje in da ga dopolnjujemo z morebitnimi spremembami in novostmi. Na nebu nismo edini!

Mojca Pišek, DJP Lintvar

Uporabne povezave:

https://www.sloveniacontrol.si/

https://www.sloveniacontrol.si/trgovina/brezplacna-vfr-karta

https://www.sloveniacontrol.si/informacije/vfr-karta-2015

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina?urlid=199913&stevilka=616

http://www.lintvar.si/groups/letalski-predpisi-z/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.