O Letenju

O Letenju

Želja po letenju je prisotna pri mnogih ljudeh. Ste tudi vi eden od tistih, ki pogosto sanja o tem, da bi letel? Če sanjate o tem, da se odlepite od tal in se potopite v globino modrega neba, potem ste na pravem mestu, saj bo v nadaljevanju govora o jadralnem padalstvu.

Jadralno padalstvo je šport, ki zajema širok spekter ljudi, o čemer priča tudi dejstvo, da imamo v Sloveniji pod okriljem ZPLS registriranih že preko 1000 pilotov jadralnih padal. In ker smo ljudje različni, ga tudi dojemamo na različne načine in od njega pričakujemo različne stvari. Vsekakor pa nam je skupno to, da na svet radi gledamo iz malo drugačne perspektive in da ob tem neizmerno uživamo. Jadralno padalstvo je prav gotovo ena od preprostejših in bolj dostopnih oblik letalskega športa, ki lahko skoraj vsakomur nudi možnost, da uresniči starodavne človekove sanje o prostem letenju. Lahko bi rekla, da je jadralno padalstvo kombinacija tehnike, znanja, spretnosti in čarobnosti ob ščepcu adrenalina, ki nam nudi ogromno užitkov. Kot je rekel že Charles Lindberg: »Znanost, svoboda, lepota, pustolovščina – letenje ponuja vse to.«

Vsekakor je jadralno padalo najcenejša in najpreprostejša letalna naprava, ki jo je izdelal človek. Klasičnemu padalu je podobno le na videz, sicer pa med njima obstaja velika razlika. Medtem ko klasična padala omogočajo upočasnjeno propadanje, pa nam jadralno padalo omogoča, da lahko izkoriščamo termična in pobočna dviganja, s pomočjo katerih nam je omogočeno, da lahko dejansko poletimo v tretjo dimenzijo, v prostor, kjer nas normalno naj ne bi bilo, kjer živijo bitja, za katera pravimo da so slepa veja razvoja in nam odkriva sliko sveta, ki je dejansko ne poznamo.

Osnovne tehnike se da s pomočjo usposobljenih inštruktorjev hitro naučiti. Osnove pridobite v začetnem tečaju, ki ga kasneje nadgradite z nadaljevalnim tečajem jadralnega padalstva. Oprema za jadralno padalstvo je preprosta in praktična za transport. Z jadralnim padalom običajno vzletimo na hribu, lahko pa vzletimo tudi na ravnem s pomočjo avta in vlečne vrvi (vitla). Jadralni padalec vzleti tako, da z razprostrtim krilom steče po hribu navzdol, dokler ga padalo ne dvigne s površja zemlje. Na ta način lahko odletimo v dolino, ob ugodnih vremenskih pogojih pa se lahko s pomočjo termičnih stebrov ali pobočnega vetra celo dvignemo visoko nad točko od koder smo vzleteli in lahko ostanemo v zraku več ur, ob tem pa lahko preletimo tudi večje razdalje – tudi nad več sto kilometrov. V današnjem času, ko vedno več ljudi skrbi za zdrav duh v zdravem telesu je zelo v porastu disciplina jadralnega padalstva, ki jo imenujemo hike&fly. Je kombinacija pohodništva in letenja, a o tem več drugič.

V Sloveniji imamo veliko atraktivnih vzletišč in ugodno klimo, ki nam omogoča letenje preko celega leta, kar je v Evropi zelo redko.

Kakorkoli, želja po letenju se skriva v mnogih od nas, vendar jo le redki zares izživimo. Eden od načinov, kako to storiti je lahko tudi tandemski polet z jadralnim padalom. To je doživetje, ki je varno in finančno dostopno vsakomur. Zanj ne potrebuješ nobenih priprav, niti opreme, saj za vse poskrbijo izkušeni tandem piloti.

Sama sem jadralna padalka že deset let. V tem času sem spoznala, da jadralno padalstvo ni samo letenje. Jadralno padalstvo je način življenja. In imam ga rada.

Odkar letim je moj pogled na svet drugačen. V sebi nosim vedno globlje zakoreninjeno hrepenenje – poleteti višje, dalje. Željo, izgubiti se sredi modrega neba in svet videti enostavno takšen kot je – veličasten. In vedno znova, ko se moje telo odlepi od tal, si rečem, da sem najsrečnejši človek, saj mi je dano, da smem okusiti to kar mi ni bilo dano – smem poleteti. In ko se ponovno znajdem v zraku, sem spet na varnem. Spet doma. Končno spet čutim, da mi po žilah teče kri. Končno spet vem, da živim. Globoko zadiham in poletim. Stopim se z naravo. Občutim neizmerno svobodo bivanja, po drugi strani, pa se zavem, kako krhki in ranljivi smo in predvsem se zavem, da smo le obiskovalci na tem prečudovitem planetu, katerega usodo vse prevečkrat jemljemo v svoje roke. Jadralno padalstvo mi daje širino in tisto nekaj, česar ne znam razložiti in kar lahko dojamete le, če se tudi sami odlepite od tal.

Pogosto je pri športih tako, da je tekmovanje njihovo bistvo. Če npr. igramo nogomet imamo vedno poraženca in zmagovalca in čar igre je v tem, da zmagamo. Pri letenju ni tako, saj je čar športa že samo letenje. Tekmovanja so le dopolnitev jadralnega padalstva, kjer se preizkušajo le nekateri. Jadralno padalstvo je torej lahko občasna zabava, ki si jo privoščimo tu in tam, lahko pa je strast, ki z nepopisnim užitkom zapolni prav vsak trenutek prostega časa.

In za konec le še misel:

»Če si kdaj okusil leteti, boš vedno hodil z očmi obrnjenimi v nebo. Od tukaj si in tja se boš dolgo vračal.« Leonardo da Vinci

Mojca Pišek, DJP LINTVAR