Vreme

Predavaje na temo vreme s predavateljem Sašom Slabajno, meteorologom in jadralnim padalcem.

VREME tako ali drugače vpliva na ljudi. Na vsakega izmed nas. Vpliva na naše aktivnosti in na naše razpoloženje. Sašo Slabajna, meteorolog in jadralni padalec, je za nas na to temo pripravil zanimivo predavanje, ki se je zgodilo 6.2.2018 ob 18 uri v Športnem parku Šentjur. Predavanju so prisluhnili številni jadralni padalci in sicer od takih ki so se z jadralnim padalstvom šele pričeli ukvarjati, pa vse do takšnih, ki letijo že leta in se zavedajo pomembnosti te komponente z vidika varnega in hkrati tudi kvalitetnega letenja.

V tem smislu je svoje predavanje začel tudi Sašo. Izpostavil je kako jadralni padalci poudarjamo pravilno izbiro padala, pravilno izbiro terena in kako stremimo za tem, da smo primerno oboroženi s teoretičnim in praktičnim znanjem na vseh področjih letenja, vse premalokrat pa poudarjamo pomembnost vremena in njegovega vpliva na varno in kvalitetno letenje. Vse prepogosto gremo leteti takrat, ko imamo čas in ne takrat, ko je vremenska napoved resnično pravilna in dobra. Pomanjkanje prostega časa je pač na žalost rak rana modernega načina življenja, ki ga ob tem odlikuje še hiter tempo. Jadralno padalstvo nam v tem tempu lahko nudi le dobro protiutež vsemu temu, a le ob izpolnjenem predpogoju, da se zavedamo tudi vseh pasti, na katere lahko naletimo na tej poti in se jim pravočasno izognemo.

Primerno je, da nas učitelji jadralnega padalstva že ob našem prihodu na začetni tečaj poučijo o tem kako nemočni smo proti vremenu. Kako neumno je leteti takrat, ko imamo čas, če je vreme neugodno. In ne samo neumno. Predvsem nevarno. Naša prva naloga je, da pred našim odhodom na teren preverimo ustrezne vremenske napovedi in glede na njih sprejmemo odločitev ali bomo ta dan sploh leteli ali ne oziroma kje bomo leteli. V prvi vrsti se moramo zavedati, da se naš šport dogaja v naravi in da je od nje odvisen v takšni meri kot skoraj noben drug šport. In najverjetneje je ravno zaradi tega letenje tako zanimivo in neponovljivo. Vreme je tisti ključni kreator našega letenja in če se zavedamo, da le ena minimalna sprememba ene od številnih komponent, ki tvorijo vreme, vpliva na to, da je dan popolnoma drugačen kot je bil dan poprej, potem nam je lahko marsikaj bolj jasno. Popolnoma pa verjetno nikoli. Letenje je neskončno učenje in odkrivane vedno novih lepot in zaradi vpliva vremena še toliko bolj neponovljivo. Ni dneva, ki bi bil popolnoma enak včerajšnjemu. Je le vedno nov dan – popolnoma ali pa vsaj malo drugačen in zaradi tega toliko bolj zanimiv. In veste kaj. Dokler se ne odlepimo od tal enostavno  ne vemo. Ne vemo kakšen bo dan, vendar si lahko s pomočjo analize vremenskih napovedi ustvarimo vsaj približno sliko o tem kaj nas čaka v zraku.

Izbira pravilnega letalnega dneva glede na vremensko napoved in izbira pravilnega vzletišča glede na dane vremenske pogoje je vsekakor ključna za dobro in varno letenje. Po tem se dobri piloti ločijo od slabih. Da znajo izbrati dober dan in kot drugo, da kasneje na terenu znajo razbrati pravilnost vremenske napovedi oziroma dovolj hitro ugotovijo, da so pogoji drugačni od napovedanih in se temu znajo prilagoditi. 

Poskrbite, da boste dober pilot in upoštevajte vremenske razmere.

Sašo je na začetku predavanj spregovoril o pripravi vremenskih napovedi. Potem nas je pot peljala med oblake in spoznali smo njihove najrazličnejše oblike. Od tistih tako zaželenih kumulusov, do nevšečnih cirusov in strah vzbujajočih kumulunimbusov. Spregovoril je o frontah, inverzijah, različnih vetrovih in še o marsičem. Na koncu nas je poučil o tem katere napovedi analiziramo pred letalnim dnevom in katere podatke moramo preveriti preden se odpravimo na vzletišče. Seveda pa ni pozabil povedati, da ne smemo pozabiti, da so vse to le prognoze in da se moramo zavedati, da nas na terenu lahko pričakajo drugačni pogoji od tistih, ki so bili napovedani.

Uživali smo v predstavitvi in že se veselimo naslednjih predavanj, ki nam bodo pomagala k boljšemu razumevanju zračnega prostora in nam bodo razjasnila kje smemo leteti in kje ne, s čimer se bomo lahko izognili neljubim kršitvam v prihajajočih spomladanskih mesecih.

Sašu Slabajni pa še enkrat hvala za odlično predstavitev meteorologije!

Mojca Pišek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.